24-02-14

Klimaatverandering

Vorig jaar deze tijd, sneeuw en -5° C. Nu bijna 20 graden warmer en het gras moet bijna worden gemaaid. Zo zie je, de ene winter is de andere niet ... toch hopen we volop naar een zomer zoals 2013. De wereldpers heeft zijn mond vol ... of zeg ik liever "de krant" vol ... over de klimaatverandering en toch gebeurt er niks, rien, nothing. Zolang de VS en die oosterse groeilanden niet mee willen ... is het lopen tegen de rukwinden inHuilen. Fijn stof, CO-uitstoot? Ik zie het nog gebeuren, en zelfs zeer kortelings, dat we gaan moeten kiezen tussen binnen sporten ofwel buiten met een stof/gasmasker.Verstomd Pas op, voor recordhouders is dit misschien wel goed nieuws.  Wetenschappers van de Universiteit van Boston beweren dat de wedstrijdtijden in de toekomst achteruit zullen gaan, dankzij de klimaatverandering. Ze berekenden dat een temperatuur van 5° C hoger, een 2 minuten tragere looptijd oplevert. De reden: hoe warmer, hoe meer uitputting, uitdroging en meer krampen die toeslaan. Wie weet is mijn huidige PR-tijd op de marathon, in 2100 een absolute toptijdKnipogen.

Voor PR's, moet je trainen en dat doe ik ook, op 1 dagje na de voorbije week. Uitputting, een beetje zwakjes, het werk, de vele avonden met activiteiten ... het had allemaal zijn tol geëist.Onbeslist De Guy, één van mijne vroegere loopmakkers zei wel eens tegen mij: "nen dag extra rust is even goed als een goei training". En ja, zaterdag was ik fris en monter om mijn eerste 30km duurloop af te werken. Ik zou de hele weg vergezeld worden ... de eerste 15 km met Greta o.a langs het iets heuvelende Zandbergen, Denderwindeke en Pollare ... en de laatste 15 met Walter langs het vlakkere Denderpad, naar en rond de Gavers, en terug.

Als je zo'n 3-tal uurtjes onderweg bent, kom je wel eens verschillende natuurfenomenen tegen. De eerste helft onder een rustig lentezonnetje, om dan nadien te moeten beuken tegen een echte Vlaamse windRoepen. Zonder het te willen of te plannen, interval à volonté ... en toch 4 minuten voor de opgelegde tijd binnen. We hebben dan maar 4 minuten langer genoten van de afterrunTong uitsteken.

20:45 | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.